Resa hit

Trosa är en pittoresk stad som ligger i skärgården intill havet. Det innebär att staden har begränsade förbindelser med såväl de närliggande städerna som resten av Sverige.

Tåg

Trosa saknar järnväg. Om man vill åka tåg så finns den närmaste stationen i Vagnhärad som ligger ungefär en mil norr om Trosa. Från Vagnhärad kan man sedan åka buss till Trosa. Till Vagnhärad är det dock enkelt och smidigt att åka tåg eftersom orten ligger mitt på tåglinjen mellan Norrköping/Nyköping och Stockholm/Södertälje. Det tar ungefär 40 minuter att åka tåg mellan Stockholm och Vagnhärad. Att åka till Nyköping med tåg tar ungefär en halvtimme. Man kan antingen åka SJ-tåg från Stockholms Central till Vagnhärad och vidare till Trosa med buss. Eller så kan man åka med pendeltåg från Stockholms Central till Södertälje och därefter åka med buss nummer 802 direkt till Trosa, via Vagnhärad.

Buss

resa till TrosaFrån Trosa finns bussförbindelser med Vagnhärad, Gnesta, Nyköping, Södertälje och Stockholm. I Vagnhärad finns kommunens resecentrum och där samordnas också tåg och buss. Där finns också stora parkeringsytor för pendlare. Det är nämligen hälften av kommunens förvärvsarbetande invånare som pendlar till arbetsplatser som ligger utanför kommunen, antingen med tåg, buss eller bil. Att åka mellan Stockholm och Trosa tar mindre än en timma. Från Trosa till Stockholm är det ungefär sju mil. Avståndet mellan Södertälje och Vagnhärad är drygt tre mil och avståndet mellan Vagnhärad och Nyköping är cirka fyra mil. Varje vardag går den så kallade Trosabussen som är en direktbuss som går från Trosa via Vagnhärad till Liljeholmen i Stockholm. Totalt går det 13 turer i vardera riktningen, från arla morgon till sen kväll. Även på helgerna går Trosabussen, men då med färre turer. Mellan Trosa och Vagnhärad går totalt 40 avgångar dagligen på vardagarna.

Bil

Motorvägen E4 passerar strax utanför Vagnhärad, vilket innebär att kommunikationerna till och från Trosa trots allt är väldigt goda. I Vagnhärad börjar länsväg 218 som sedan slutar i just Trosa.

Blå Tåget

Sommartid finns ett tåg som heter Blå Tåget och som går varje dag kring Trosas centrum och visar upp vackra platser och spännande sevärdheter. Det är gratis att åka tåget och det rekommenderas för turister som vill ha ett charmigt sätt att uppleva staden på.