sevärdhet i Trosa

Sevärdheter

Trosa ligger med havet som granne med en underbar skärgård. Därför är det inte konstigt att några av stadens mest välbesökta attraktioner rör sol och bad. Trosa är en välbesökt plats för seglingsintresserade och hamnområdet är nöjesområdet nummer ett. Där har restauranger och barer samlats, alla med en härlig utsikt. Vidare är det många som passar på att vandra längs Sörmlandsleden när de befinner sig i närheten av Trosa. I staden finns många fina medeltida kyrkor, gamla slott och mängder av lämningar från bronsåldern och fram till järnåldern. Dessutom finns runristningar från 1100-talet. Trosa i sig är också en sevärdhet – en pittoresk stad med små trånga gränder, mysiga caféer och butiker, låga små trähus och allt vatten som omgärdar staden. Trosa påminner en hel del om Alingsås och här kan du boka hotell i Alingsås om du är nyfiken på att kolla in även den staden.

Trosas slott

Ett måste när man besöker Trosa är att göra en utflykt till något av slotten som finns i eller i närheten av Trosa. Tullgarns slott är ett av de slott som är ett populärt utflyktsmål för såväl lokalbefolkning som turister. Det är ett av Sveriges tio kungliga slott och det är öppet för allmänheten sedan 1960-talet. Där finns bland annat ett café inrymt i ett gammalt stall, ett värdshus och en underbar slottspark. Nynäs slott ligger precis vid kusten i ett naturreservat, så om man längtar efter naturupplevelser så är Nynäs slott ett bra val. Det har varit öppet för allmänheten sedan 1985. Även där finns ett café. Tureholms slott är ett privatägt slott där familjen Bonde bor. Slottet är från 1700-talet, uppbyggt igen efter en brand år 1719.

Trosas kyrkor

Trosa är också känd för sina kyrkor. Trosa lands kyrka härstammar från 1200-talet, fast vissa delar har tillkommit senare, exempelvis sakristian på 1300-talet och S:t Annes kapell på 1400-talet. I kyrkan finns en begravningsutsmyckning bestående av 16 små vapensköldar som användes vid Ture Bielkes begravning år 1577. Det är den äldsta fullständiga serien av begravningsutsmyckning som finns kvar i Sverige. Trosas stads kyrka byggdes i början av 1700-talet. Det som är unikt med den kyrkan är att den skonades av ryssarna eftersom de använde kyrkan som stall åt sina hästar. Därmed är kyrkan den enda byggnad som finns kvar från den tiden i Trosa eftersom övriga byggnader brändes i den så kallade ryssbranden. Västerljungs kyrka utanför Trosa är den äldsta kyrkan i Trosa kommun, med anor från 1100-talet. Där finns bland annat ett medeltida altarskåp och på den privata gravplatsen återfinns det berömda Hallwylska monumentet.